Wentylatory gastronomiczne są przeznaczone do pracy w instalacjach mechanicznej wentylacji kuchni przez wykonanie:
Wentylatory gastronomiczne wykonywane są w dwóch typoszeregach różniących się przystosowaniem do wysokości temperatury przetłaczanego powietrza i rodzajem zastosowanych silników elektrycznych.
W wentylatorach WG z silnikami EC (elektronicznie komutowanymi) maksymalne temperatury przetłaczanego powietrza wynoszą od 45 do 60OC, natomiast w wentylatorach WGT z silnikami AC (asynchronicznymi) do 120OC.
Wentylatory gastronomiczne składają się z:
Wentylatory gastronomiczne posiadają możliwość regulacji prędkości obrotowej wirników dla przystosowania ich warunków użytkowania do doraźnych potrzeb instalacji wentylacyjnej w kuchni. W wentylatorach WG z silnikami EC realizujemy regulację bezstopniową 10V napięciem sterującym. a w wentylatorach WGT z silnikami AC regulację również bezstopniową przemiennikiem częstotliwości.
W dolnej ściance obudowy wentylatorów znajduje się króciec ¾” dla odpływu kondensatu.